Dekkarien suosio

Dekkarien suosio

Lähettäjä by on heinä 28, 2020 in Suomen

Dekkarit ovat erittäin suosittu kirjallisuuden genre, joka on säilyttänyt suosionsa vuosisadasta toiseen. Se on Suomessa kaikkein suosituinta kirjallisuutta, kun katsotaan tilastoja luetuimmista kirjoista. Rikoskirjallisuus eli dekkarit käsittelevät yleisesti ottaen jännittäviä rikoksia. Ne ovat tarinoita rikoksen tekijöistä ja rikoksia tutkivista ihmisistä. Lopullinen tyylisuunnan skaala on kuitenkin melko laaja. Yleisin dekkareissa esiintyvä rikos on murha. Yleensä kirja käsittelee murhan tutkintaa ja haetaan vastausta sille, kuka murhan teki. Toisinaan teos voi tutkia myös yhteiskunnallisia aiheita murhan rinnalla tai paneutua murhaajan psykologiseen elämään. Päähenkilö on usein harrastajaetsivä, salapoliisi tai oikea poliisi, mutta se voi olla myös tuomari, juristi ja joskus jopa itse rikollinenkin.

Dekkarit voidaan jakaa siis useampaan alaluokkaan. Näitä alaluokkia ovat muun muassa salapoliisiromaanit, arvoitusdekkarit, poliisiromaani, toimintatrilleri, historiallinen rikoskirjallisuus ja psykologiset trillerit. Koko rikoskirjallisuuden isänä pidetään Edgar Allan Poeta, jonka 1840-luvulla kirjoittama kolme kirjaa C. Auguste Dupista loivat uudenlaisen pohjan ongelmanratkaisulle ja yksityisetsiville dekkarien muodossa. Tämän jälkeen on nähty lukuisia dekkareissa esiintyviä hahmoja, jotka tunnetaan ympäri maailmaa. Kaikki ovat kuulleet kuuluisista hahmoista kuten Sherlock Holmes ja Hercule Poirot, joiden tarinat ovat päätyneet valkokankaalle ja televisioon niiden suuren suosion johdattamana. Monet televisiosta tutut salapoliisihahmot ovatkin alun perin esiintyneet kirjoissa ja sitä kautta heränneet henkiin tullen koko maailman tietoisuuteen.

Jännitystä ja jatko-osia

Jännitystä ja jatko-osia

Mikä tekee dekkareista sitten niin kovin suosittuja? Hyvän kirjan suosion selittää aina hyvä juoni. Dekkareissa mukaan saada vielä jännitystä, mikä lisää lukijan kiinnostusta kirjaan entisestään. Jännitys saa pysymään kirjassa kiinni ja se on pakko lukea loppuun asti. Siksi monet dekkarikirjasarjatkin ovat todella suosittuja, sillä tarina jatkaa kulkueen aina kirjasta toiseen. Kirjasarjoissa päähenkilö tulee lukijalle pikkuhiljaa tutuksi ja taitava kirjailija osaa luoda aina uudenlaisen ja jännittävän tarinan uuteen kirjaan. Mukaansatempaava juoni, joka saa lukijan syventymään kirjaan heti ensimmäisiltä sivuilta lähtien, takaa kirjan menestyksen. Dekkareiden valtti on se, että jännittävä aihe on hyvin mukaansa tempaavaa.

Rikoskirjallisuuden alkuaikoina niitä painettiin myös paljon sanomalehtiin. Esimerkiksi Sherlock Holmes ilmestyi aikanaan jatkokertomuksena brittiläisessä Strand Magazinessa. Tänä päivänä dekkareita saa monessa eri muodossa. Niitä voi ostaa perinteisinä kirjoina, netistä ladattavina versioina tai äänikirjoina, jolloin ne kulkevat aina kätevästi mukana. Nykyteknologia on avannut myös dekkarikirjoille paljon uusia mahdollisuuksia ja saanut ihmiset innostumaan niistä entisestään. Monet kirjailijat ovatkin luoneet kokonaisen maailman jonkun tietyn päähahmon ympärille, ja tätä kautta pystyneet kirjoittamaan suuren määrän erilaisia jatko-osia, jossa päähenkilö pysyy samana, mutta itse tapahtumat ja rikokset vaihtelevat. Nykyään rikoskirjallisuus on vielä mielenkiintoisempaa, sillä mukaan voidaan tuoda erilaista nykyteknologiaa, josta ei vielä 1800-luvulla tiedetty yhtään mitään.

Suomalainen rikoskirjallisuus

Suomalaiset dekkarit ovat todella suosittuja. Niiden suosiota lisää erityisesti se, että niissä on monelle lukijalle tuttuja paikkoja ympäri Suomea. Marton Taigan Komisario Kairala-novellit olivat ensimmäisiä suomalaisen rikoskirjallisuuden teoksia 1930-luvulla. Päähahmo Kairala oli aavistuksen verran tylsä itse hahmona, mutta hänen ammattitaitonsa rikosten selvittäjänä oli vertaansa vailla. On vaikea kuvitella, ettei kukaan olisi koskaan kuullut Komisario Palmusta. Itse asiassa Palmun hahmo sai yllättävänkin paljon vaikutuksia Kairalasta ja se nähdään sarjan ensimmäisissä kirjoissa. Myöhemmin Komisario Palmu tuli koko kansan tietoisuuteen siitä tehtyjen elokuvien ansiosta. Suomalainen rikoskirjallisuus pärjää hyvin myös maailmalla, vaikkei todellista jymymenestystä olekaan vielä osunut kohdalle. Dekkareihin toivotaan tänä päivänä entistä enemmän monipuolisuutta, mutta siitä, että niiden suosio laskisi, ei ole nähtävissä minkäänlaisia merkkejä. Dekkarit tulevat todennäköisesti aina säilyttämään paikkansa suosituimpien kirjojen parissa.