Kirjallisuuden Ja Elokuvan Rakkaustarina

Lähettäjä by on helmi 14, 2018 in Suomen

Onko sellaista rakkautta olemassa, jonka näkee elokuvien muodossa? Onko sellaisia rakkaustarinoita, joista lukee parhaimman novellisi sivuilta? Mitä on elokuvarakkaus ja romanttinen kirjallisuudessa esiintyvä rakkaus? Ja miksi se kiehtoo niin monia ihmisiä vaikka sen kerrotaankin olevan väärää tai sellaista rakkautta mitä ei ole olemassa? Ja jos sitä ei ole olemassa, miksi se on sitten keksitty?

Elokuvarakkaus koukuttaa katsojansa

Elokuvien rakkaustarinat ja romantiikka kirjoissa kiehtoo vuodesta toiseen ja päivästä päivään katsojiansa. Romanttiselle elokuvalle löytyy aina katsojia ja sitten on niitä, jotka välttelevät tämän kaltaisia elokuvia kuin ruttoa. Miksi samankaltainen romanttinen tarinointi kuitenkin saa jatkuvaa kannatusta? Elokuvien romantiikka eroaa vahvasti todellisesta maallisesta rakkaudesta. Näin sanotaan. Elokuvissa kohtauksia täydentää juurikin se täydellinen valaistus, juurikin ne oikeanlaiset sanat, sanojen painotus, tauot ja katseet. Ennen ensi suudelmaa on kaikki kohdallaan. Musiikki sytyttää katsojan kyyneliin jo ennen tuota yltiöromanttista hetkeä valkokankaalla. Vatsassa kipristelee. Yleisöstä kuuluu huokaus: ”voi kuinka minullakin olisi tuollaista”. Elokuvarakkaus on räiskyvää ja täynnä draamaa. Se on vihaa, itkua, tunteiden paloa, vaaraa, sensuellia kanssakäymistä, erotiikkaa, katseita ja petoksia. Se voittaa kuitenkin kaiken. Siinä uhrataan kaikkemme toistensa tähden. Siinä ei ole rajoja, ei muureja. Elokuvissa rakastuneella ei ole elämänhalua ilman toista ihmistä, vaikka ollaan vasta tavattu. Rakastavaiset kuolisivat toistensa tähden. Ja joskus kuolevatkin. He uhraavat jokaisen sekuntinsa rakkauteensa.

Elokuvarakkaus koukuttaa katsojansa

Keskustellessa muiden yltiöromantiikkaa rakastavien henkilöiden kanssa, on huomion arvoinen asia se, että usein tämänkaltaisesta romantiikasta ideologian saaneiden vaikea löytää ketään mielenkiintoista partneria. Sellaiseen kyllästytään. Kun sopiva partneri löytyy ja seesteinen kausi alkaa, kyllästytään totaalisesti. Huomiota tai kipinää suhteeseen haetaan draaman kautta. Halutaan jotain ylimaallisia tunteita. Ja jos tällaisia ei saada enää ensi-ihastumisen aiheuttamista perhosista vatsassa, haetaan niitä tunteita usein negatiivisten tuntemuksien kautta. Elokuva ja kirjallisuuden romantiikka vääristää ihmistä uskomaan vääränlaiseen rakkauteen. Rakkauden ei pitäisi olla jatkuvaa suorittamista vaan tasaista arvostusta ja välittämistä. Rakkauden ei tarvitse leiskua kuin vapaana riehuva maastopalo, vaan sen pitäisi olla enemmänkin puhtaana palava takkatuli, joka lämmittää muttei kipinöi. Jatkuva kipinöinti ja roihuava rakkaus, kuten elokuvissa, usein on enemmän pelkkää draamaa ja kuluttaa ihmisen henkisiä varastoja enemmän kuin sinne antaa. Tästä syystä se harvoin johtaakaan mihinkään pitkään ja vakaaseen parisuhteeseen.

Syvä ihastuminen vastaa elokuvien rakastumista

Syy miksi elokuvarakkautta ihannoidaan on se, että sellainen saa meidän fyysiset kehomme kihertelemään. Endorfiinin määrä kehossa ihastuessamme on huima ja kaikki muut hyvänolon hormonien vaikutukset ovat todella koukuttavia. Samanlaisia fiiliksiä ja tuntemuksia saamme itseämme miellyttävien ja tunteita herättävien elokuvien katsomisesta, mitä saamme ihastuksesta. Kaikkihan sen tietää kuinka ihanaa on ihastua. Mutta jokaisen pitäisi osata irtaantua ennen pitkään tuosta tunteesta eikä jäädä siihen riippuvaiseksi. Jatkuva elokuva ja kirjallisuusromantiikan hamuaminen voi johtaa pahimmillaan vääristyneeseen kuvaan rakkaudesta. Jos elokuvien hömppää ei osata erottaa todellisesta, voi pahimmillaan tällainen henkilö hakea todellisuudessa jatkuvasti jotain vastaavaa omiin kokemuksiinsa ja karvaasti pettyä joka ikinen kerta, sillä ei saavuta samankaltaista oloa ja tilaa mistä on lukenut tai mitä on nähnyt valkokankaalla. Romantiikka on upeaa ja kirjojen ja elokuvien maailmasta on hauska nauttia. Mutta kuten kaiken fiktion, on tämänkin tarinoinnin osattava erottaa oikeasta ja keskittyä romantiikan katseluun ja siitä kiherryksien saantiin sekä erillisinä osana todellisuudessa arvostuksen, kunnioituksen ja lämmön sekä luottamuksen kautta rakkauden arvostukseen. Ja nämä kaksi on eroteltava toisistaan, sillä fiktion ja todellisuuden yhdistämisestä ei usein tule mitään.