Parhaat Palat Kirjasta: “The Art Of Happiness” osa 2

Lähettäjä by on kesä 15, 2018 in Suomen

Valitettavasti kyseisestä kirjasta ei ole tehtykään suomenkielistä versiota ainakaan vielä, joten jos kirjan tahtoo lukea, mitä suuresti suosittelen, on se luettava englanniksi. Kirja on kuitenkin suhteellisen yksinkertaista englantia jos vertaa kirjaa muihin psykologisiin tai onnellisuuden filosofiaa ja mielen toimia käsitteleviä englannin kielisiä teoksia. Tässä artikkelin toisessa osassa käsitelläänkin lisää parhaita paloja kirjasta suomeksi, jotta kirjan sisällöstä saa hieman kuvaa.

Kokeet ja testit onnellisuudesta

 

Tiibetin buddhalaisuudessa opet ja asiat perustuvat suuresti filosofisiin pohdintojen ja ihmisluonteen alkutekijöiden tarkkailuun ja järjellistämiseen. Länsimaisessa tieteeseen perustuvassa kulttuurissa yleensä kaikkia asioita pyritään järjestäen tietoon kautta todistamaan ja tutkimaan. Tutkijat ovatkin tehneet monia hyvin mielenkiintoisia testejä ja kokeita onnellisuuden osalta. Näitä kirjassa on useita. Yksi niistä kertoo esimerkiksi testistä, jossa verrattiin kahta eri ryhmää ja niiden toimivuutta. Toiselle ryhmälle oltiin järjestetty tapahtuma, jossa he vahingossa löysivät rahaa puhelinkopista ja heidän avuliaisuutta verrattiin ryhmälle kuka ei ollut löytänyt rahaa. Avuliaisuudessa kun vastaan tuli henkilö, joka pudotti kasan paperia, oli tämä rahan löytäjä-ryhmä pärjännyt paljon paremmin. Vastaavanlaisissa testeissä kävi aina ilmi sama asia kun yllä selitetyssä. Yksilön onnellisuus näytti vaikuttavan henkilöön niin, että henkilöstä tuli avuliaampi ja epäitsekkäämpi. Kirjassa myös verrataan tätä siihen mielikuvaan, että istuisimme ruuhkassa autossamme. Jos olemme onnellisella mielialalla, on nytkähtelevä liikenne paljon helpompi sietää kuin hidastelevat autot ja ohitse kiilaavat kiireiset ihmiset silloin kun itse olemme onnettomia tai pahalla tuulella. Näin voimme ajatella ja todeta onnellisuuden tavoittelun olevan terveellistä ja hyvä visio, sillä se tieteellisen taustan tukemalla helpottaa ja vaikuttaa positiivisesti niin yksilön kun koko kulttuurisen ympäristön hyvinvointiin.

Onnellisuus on päätettävissä sisäisesti enemmän kuin kiinni ulkoisista asioista

Kirjassa on tarina HIV positiivisesta ihmisestä, joka kertoi kokevansa olevan paljon onnellisempi sen jälkeen kun tämä tappava sairaus on löydetty. Tämän kaltaisia tarinoita on paljon ja nämä tukevat kirjan seuraavaa pointtia mikä on se, että onnellisuus on paljon enemmän kiinni siitä, mitä mielemme päättää kuin ulkoisista tekijöistä. Ulkoiset tekijät voivat vaikuttaa mielialaamme, mutta eivät voi muuttaa onnellisuutemme tasoa. Vain sisäisesti pystymme siihen. Päätämme itse miten ulkoinen tekijä, varsinkin negatiivinen sellainen vaikuttaa mieleemme. Kirjassa kerrotaan esimerkiksi, että menestys voi vaikuttaa hetkelliseen hyvän olon tunteeseen ja tunteiden positiiviseen kasvuun tai iso pettymys voi johtaa masennukseen. Mutta ennen pitkään, se onnellisuuden taso, mikä ihmisellä on, tuntuu aina löytävän takaisin samalle tasolleen, vaikka elämässä tapahtuisi tällaisia hetkellisiä isojakin onnellisia tai epäonnisia asioita. Psykologit kutsuvat tällaista perus tason onnellisuuden muokkaantumista aina samalle tasolle mielen adaptaatioksi. Eli tällainen ulkoinen kimmoke, joka tuntuu monesti säätelevän hetkittäistä onnellisuutta ei vie pitkälle adaptaation takia ja siksi sisäinen, ulkoisista tekijöistä riippumaton perus onnellisuuden taso on se asia, mihin kannattaa eniten kiinnittää huomiota jos halutaan pysyvää isompaa muutosta aikaiseksi. Tämä muutos on hankalampi saavuttaa ja tavoittaa, mutta hiljalleen tapahtuva mielen muutos parempaan on kuitenkin aina hyvästä vaikka se tapahtuisikin hiljalleen vuosien aikana. Se onnellisuus on kutienkin pysyvämpää ja vaikuttaa loppu elämääsi paremmin kuin ulkoisillä tekijöillä hankittu onnellisuus, joka usein voi kadota aivan yhtä nopeasti kun on tullutkin elämääsi. Kun tällainen sisäinen onnellisuus saavutetaan, isommatkin elämän mullistukset tai vaikkapa iso suru tai tragedia, syöstessään ihmisen negatiivisiin tuntemuksiin ja oloihin, voi parhaimmassa tapauksessa olla ohi menevä ja ajan kanssa siirtyvä tuntemus eikä vaikuta kuitenkaan siihen perustason onnellisuuteen, jonka olet sisäisellä kasvulla itsellesi hankkinut.

Onnellisuus on päätettävissä sisäisesti enemmän kuin kiinni ulkoisista asioista