Romantiikan Monet Kasvot

Lähettäjä by on maalis 25, 2018 in Suomen

Romantiikkaa löytyy kirjoista. Lehdistä, mainoksista, elokuvista, sosiaalisesta mediasta ja vaikka mistä. Mutta löytyykö sitä oikeasti ihan todellisesta elämästä? Rakkaustarinat, romanttiset elokuvat ja romantiikka on kiehtonut ihmiskuntaa läpi aikojen, mutta mennäänkö siinä jo ylitse äyräiden?

Romantiikka kirjallisuudessa

Kirjallisuudessa esiintyvä romantiikka on usein tarinakeskeistä ja siihen kietoutuu seksuaalinen värinä. Romanttisiin kohtauksiin ja teksteihin on punottu ympärille viekas juoni, joka hiljalleen kasaantuu ja kasaantuu isommaksi ympyräksi, kunnes romanttisen kohtauksen sanelemana purkautuu lukijalleen täytenä. Romantiikkaa usein siis rakennetaan kauan aikaa, ennen kuin mitään konkreettista romanttista elettä, tapahtumaa tai juonen käännettä tapahtuu. Oli kyse sitten kirjoista tai elokuvista. Romantiikkaa varten pitääkin lukijaansa vähän herätellä. Romanttisen kirjan on tarkoitus keskittää voimiansa siihen, että mielikuvien ja jo jännittävän kutkuttavan tunnelman luomisessa ollaan onnistuttu ennen kuin esimerkiksi kirjan pää hahmot tosissaan toisiinsa rakastuvat tai tekevät ensimmäisiä siirtojaan. Usein tällainen luodaan mielikuvilla kutkuttavasta tunteesta vatsan pohjalla, kauniilla metaforilla ja tuoksujen, värien, äänien ja tunteiden sinfonialla. Mistä onkaan sitten romantiikan siemenet kerätty, ne ovat lyhyistä katseista, pienen pienistä hennoista hipaisuista, piilo viestinnästä ja ennen kaikkea ne ovat aina henkilöiden tai hahmojen omista ajatuksista ja mietteistä. Usein huomaa, että itse romantiikka kohoaa vasta pintaansa kun henkilöhahmo alkaa sitä itseksensä tai mietteissänsä pohtimaan. Kohde tai rakastettu ei välttämättä tiedä vielä yhtään olevansa rakkauden kohteena. Sitä se romantiikka suurimmaksi osaksi onkin. Omien tuntemuksen ja tunteiden herättelyä hiljaa itsekseen omassa sisimmässään. Ani harvoin tällainen tuntemus, joka on vahvasti itsekeskeinen onkaan oikeassa elämässäkään kahden ihmisen jakamaa vaan molemmat henkilöt romantiikassa tuntevat erilailla tuon romanttisen jännityksen.

Romantiikka kirjallisuudessa

Tämä erottaa todellisen romantiikan kirjallisuuden rakentamasta romantiikasta. Kirjallisuudessa ja sen lukijalla on mahdollisuus tutustua ja päästä molempien tai usean hahmon ajatuksien ja mietteiden sisään, kun taas oikeassa elämässä voidaan vain todellisuudessa tietää ne omat mietteensä ja omat tuntemukset kun vain arvailla ja olettaa sen toisen henkilön tunteita. Ja vaikka niistä puhuisikin ääneen, voi silti se, miten toinen tuntee ja kokee asiat olla täysin vastakohdassa mitä olettaen luulee. Kirjallisuudessa kun usein vain yksi henkilö on se, joka ajattelee ja tuntee kahden ihmisen puolesta, jolloin romantiikka on tehty ja suunnattu periaatteessa kirjailijan itsensä kehittelemiin kahteen eri kuvaan ihmisestä. Syvemmälle vielä mentäessä aiheessa, kirjailijan kehittämät kaksi hahmoa kun he rakastuvat, tämähän on molemmat kirjailijan luomia jolloin hahmot periaatteessa kuvastavat samankaltaista ja ajattelevaa ihmiskuvaa. Hahmot siis rakastuvat itseensä tai omaan kuvaansa.

Rakastuminen

Rakastuminen kirjallisuudessa kuvataan usein yhden tapahtuman tai pitkittyneen jännittävän kutkutuksen päätökseksi. Se ensisuudelma, tai jopa ensinäkeminen. Siitä lähtee rakkaus. Todellisuudessa useinkaan asia ei näin mustavalkoista ole, toki poikkeuksiakin voi löytyä. Mutta kirjallisuudessa ja elokuvamaailman rajallisuudessa tämä on useinkin normi enemmänkin kuin erikoinen tapaus. Oikea rakkaus vaatii useinkin enemmän kuin vain tämän kaltaisen alkusysäyksen, se vaatii aikaa, panostusta ja paljon, paljon, paljon keskustelua. Se vaatii tunteita, mutta myös tunnevajauksen hetkiä, jolloin voi nähdä omien päällimmäisten tunteidensa lävitse syvemmälle. Siellä syvemmällä on tuo oikea rakkaus, se on sellaista välittämistä ja anteeksi antaumusta. Se on ehdotonta ja sallivaa. Kirjallisuuden rakkaus on usein hyvinkin brutaalia rakkautta, sellaista, jonka on pakko jatkuvasti leiskua yli äyräiden, jotta se ei sammu. Tämä kuva on ehkä enemmän todellisuudessa sellaista draamaa rakastavien ihmisten yhteistä leikkiä ja sitä ei voi kuvata todellisessa elämässä rakkaudeksi tai edes romantiikaksi.