Vuoden 2021 suomalaiset kirjauutuudet

Vuoden 2021 suomalaiset kirjauutuudet

Lähettäjä by on heinä 7, 2021 in Suomen

Me lukutoukat ympäri Suomen olemme, joka vuosi yhtä kiinnostuneita siitä, mitä kaikkia kirjauutuuksia vuoden mittaan ilmestyykään – eikä vuosi 2021 tuo poikkeusta tähän. Tällä kertaa haluamme tuoda esiin suomenkieliset kirjauutuudet, sillä niitä on todella paljon. Liekö koronaepidemia vaikuttanut siihen, että kirjoja on kirjoitettu paljon, ja niitä halutaan myös entistä enemmän lukea; nythän haluamme hyggeillä myös muulloin kuin kaamosaikaan mahdollisimman paljon. Joka tapauksessa vilkaisemme erikseen sekä kevään 2021 kirjoja, että tulevan syksyn 2021 kirjoja saamme siis myös jo vähän etukäteen vinkkejä siitä, minkä kirjojen kanssa voimme käpertyä viltin alle sitten kesän jälkeen. Mutta nyt ensin tosiaan katsomaan muutamia maistiaisia kevään kirjoista!

Kevään 2021 kirjauutuuksia

Aloitetaan listaus muutamasta kiinnostavasta esikoiskirjailijasta, heitä nimittäin riittää tänä keväänä. Mukana ovat muun muassa Hanna Brotherus kirjallaan Ainoa kotini, jossa kerrotaan hyvinkin samaistuttavasti naisen elämän eri vaiheista, Sampo Terho teoksellaan Olev Roosin kyyneleet, joka taas vie lukijansa Neuvosto-Viron aikakauteen, sekä Tuomi Kariniemi, jonka Tulilintu kertoo parisuhteen kipupisteistä lempeästi. Muita esikoisteoksensa kirjoittaneita ovat esimerkiksi Stella Harasek, jonka kirja Pimeä aine kuvaa kiinnostavasti ihmissuhteen repivyyttä ja rinnakkaisia todellisuuksia, ja Sofia Pekkarinen, jonka esikoinen Luna 2.0 on sukellus nuoren naisen maailmaan, sen paineisiin ja identiteetin etsimiseen.

Konkarikirjailijoiden kevään teoksista mainittakoon ensin Hanna Weseliuksen Sateenkaariportaat, joka on todella ajankohtainen käsitellessään ääriliikkeiden nousua, naisvihaa sekä miehen rooleja nykypäivänä. Heikki Turunen taas kertoo maaseudun jo kadonneesta elämäntavasta kirjassaan Timotein tuoksu. Vähän kepeämpää lomalukemista kaipaavalle sopii kuin nakutettu Marja Kankaan Miehiä ja mielenrauhaa – siinä seikkaillaan nimittäin kesäisessä Barcelonassa. Jos taas lukija haikailee hieman scifimpää menoa, lukemistoon kannattaa valita Turo Kuninkaan Kutvonen in Space; taattua avaruushupailua intergalaktisesti. Todella ihana, ja kaivattu, runokirja tulee olemaan Kirsi Kunnaksen Puut kantavat valoa. Kootut runot 1947-1986: tässä teoksessa esitellään Kunnaksen koko runotuotanto, lukuun ottamatta lastenrunoja. Saara Cantell vie lukijan toisella romaanillaan Kaikki tuoksuu lumelta erään perhetarinan pariin herkällä ja mieliinpainuvalla tavalla, kun taas Markku Ropposen dekkari Kuhala ja kuuma kultahippu saa kylmät väreet selkäpiihin kullanetsijän joutuessa pakenemaan palkkamurhaajaa! Tietokirjallisuuden puolelta mainittakoon Tommi Saarelan kynäilemä muusikon elämäkerta Pave Maijanen – Elämän nälkä, eli rakastetun lauluntekijän koko elämäntyön summa summarum, sekä Teemu Keskisarjan Kyllikki Saari, joka taas valottaa perusteellisesti Suomen ehkä kuuluisinta henkirikosta ja sen taustoja.

Syksyn 2021 kirjauutuuksia

Syksyn 2021 kirjauutuuksia

Tulevana syksynä saamme nauttia todella mittavasta kirjasadosta – näistä uutuuksista riittää luettavaa varmasti jokaiseen makuun. Max Seeckin, rikoskirjallisuuden maailmantähden, kolmas Jessica Niemi-sarjan romaani Kauna, ja Leena Lehtolaisen dekkari Ilvesvaara, sankarittarenaan rikoksia ratkova Hilja Ilveskero, ovat omiaan trillereitä janoavien lukijoiden lukuohjelmaan, samoin kuin Ilkka Remeksen Lohikäärmeen isku. Historiannälkäisten lukutoukkien iloksi Kristiina Vuori jatkaa upeiden romaaniensa sarjaa kirjallaan Samettiin kätketty, jonka tarina sijoittuu 1640-luvun Turkuun. Anja Snellman ja Tuomas Kyrö ovat olleet tuotteliaita tänäkin vuonna: syksyllä ilmestyy ensiksimainitulta koskettava romaani Kaikki minun isäni, kertomus sekä isättömyydestä että isästä ja rakkaudesta, ja jälkimmäiseltä erinomaisesti nykyisen kotoilun ja remonttibuumin ytimeen iskeytyvä Vasara ja käytettyjä nauloja, Mielensäpahoittaja. Kun lisäämme kirjapinoon vielä Kira Poutasen Surun kartan, Joni Pyysalon Putoamispaikan sekä Emma Puikkosen Mustan peilin, jotka kaikki ovat vahvoja kuvauksia ihmisistä eri aikakausina ja eri kohtaloiden pyörteissä, voimme todeta että edessämme on loistava kattaus tämän vuoden uutuuskirjoja. Nyt ei sitten tarvitakaan muuta kuin sitä kuuluisaa omaa aikaa, lokoisa lukupaikka, hiljaisuutta ja rauhaa, ja kenties teekupillinen, sekä joku näistä vuoden 2021 uutuuskirjoista – ja autuaallinen lukuhetki on valmis!