KIRJAKOKOELMAT

Wankikokoelma
Wankikokoelma eli ennen Vaasan paloa (1852) painettu kirjallisuus. Kokoelmaan kuuluu eri aikoina Vaasan kaupunginkirjastoon lahjoitettuja kirjoja, jotka on painettu ennen Vaasan paloa 1852.

Vaasalaisen Londicer-kirjapainon (per. 1776) kokoelma
Londicerin kirjapaino oli Vaasan ensimmäinen ja Suomen toinen kirjapaino. Se aloitti toimintansa v. 1776 ja toimi kaupungissa kahteen eri otteeseen 1776 -1793 ja 1795- n. 1830. Kirjapainon perusti Georg Wilhelm Londicer.
 
Juhlakirja: http://www.tritonia.fi/sukkula/juhlakirja/kareno.html
 
Läse-Biblioteket –kokoelma/Waasan Luku-kirjasto
"Eräät henkilöt perustivat elokuun 2 p. 1794 omaksi huvikseen ja ajankulukseen Seura- eli niin sanotun Luku-kirjaston Waasan kaupunkiin…" Luku-Kirjasto oli Suomen ensimmäinen. Sen perustivat Vaasan hovioikeuden jäsenet mutta "voidakseen vähän kerrassaan kartuttaa tätä Kokoelmaa Seura on sallinut Kaupungin muiden Asukkaiden osallistua sen lukemiseen vähäistä maksua vastaan."

Luku-Kirjasto oli valistusajan lapsi. Kokoelmat ulottuivat Polynesian kartasta Montesquieun teoksiin. Kirjastossa oli myös muotokuvia ja kuparipiirroksia, joita tuskin lainattiin mutta eräänlaista artoteekkitoiminnan alkua oli kuitenkin olemassa. Luku-Kirjasto toimi vuoteen 1845. Syynä toiminnan hiipumiseen oli mm. Venäjän vallan aikana koventuneet sensuurimääräykset. 30 nidettä on Suomen kirjastomuseon tiloissa. 
 
Juhlakirja: http://www.tritonia.fi/sukkula/juhlakirja/jatko.html
 
Musta kirjasto
Vaasan Luku-Kirjaston lopetettua toimintansa 1845 vaasalaiset jäivät ilman kirjastoa viideksi vuodeksi. Vuonna 1850 virisi ajatus uuden kirjaston perustamisesta kaupunkiin. Ajatuksen isä ja tulisielu oli lehtori Oskar Rancken. Kirjasto toimi jossain määrin viime vuosisadan alkuun saakka. Palosaaren kirjaston vintiltä löytyi 1930-luvun lopulla kokoelma säilyneitä niteitä. Ne on sidottu yhtenäisiin mustiin nahkaselkiin ja siksi kokoelmaa on alettu kutsua Mustaksi kirjastoksi.